A handout photo taken on March 11, 2017 in Moscow and provided by Russia's Channel One press service shows Russian singer Yuliya Samoilova. Tensions between Russia and Ukraine spread to the Eurovision Song Contest on March 22 after Kiev banned a Russian contestant from entering the country over a past performance in Moscow-annexed Crimea. Ukrainian security service (SBU) spokeswoman Olena Gitlyanska told AFP that Yuliya Samoilova had been banned "from entry for three years" for having been "in violation of Ukrainian legislation." A wheelchair user, Samoilova, 27, performed at the 2014 Paralympic Winter Games in Sochi, as well as at a gala concert in Crimea aimed at popularising sport in June 2015.  / AFP PHOTO / Channel One /TV/ press service / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Russia's Channel One press service" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

A handout photo taken on March 11, 2017 in Moscow and provided by Russia’s Channel One press service shows Russian singer Yuliya Samoilova.
Tensions between Russia and Ukraine spread to the Eurovision Song Contest on March 22 after Kiev banned a Russian contestant from entering the country over a past performance in Moscow-annexed Crimea. Ukrainian security service (SBU) spokeswoman Olena Gitlyanska told AFP that Yuliya Samoilova had been banned “from entry for three years” for having been “in violation of Ukrainian legislation.” A wheelchair user, Samoilova, 27, performed at the 2014 Paralympic Winter Games in Sochi, as well as at a gala concert in Crimea aimed at popularising sport in June 2015. / AFP PHOTO / Channel One /TV/ press service / HO / RESTRICTED TO EDITORIAL USE – MANDATORY CREDIT “AFP PHOTO / Russia’s Channel One press service” – NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS – DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

 “يوروفيجن” بمنع أوكرانيا من المشاركة في دوراتها المقبلة إذا لم تسمح للمرشحة الروسية بدخول البلاد والمشاركة في الحفل الذي تستضيفه هذا العام كييف، الأسبوع الماضي قررت كييف منع المغنية الروسية المقعدة يوليا سامويلوفا البالغة من العمر27 عاما، من دخول أوكرانيا لثلاث سنوات لإقامتها حفلة في جوان 2015 في القرم بعد سنة على ضم موسكو شبه الجزيرة الأوكرانية، وقالت المسؤولة عن اتحاد الإذاعات الأوروبية انغريد دلتنر في رسالة وجهتها إلى رئيس الوزراء الأوكراني فلوديميرغرويسمان بتاريخ 22 مارس إن هذا القرار غير مقبول، وحذرت رئيس الوزراء في الرسالة من أن ذلك سيؤدي إلى “منع أوكرانيا مستقبلا من المشاركة في مسابقات مقبلة،وأكد المكتب الإعلامي لـ يوروفيجن صحة الرسالة، وذلك في تصريح لقناة “دويتشي فيلي” الألمانية، وأضافت دلتنر أنه في حال لم تلغ  كييف هذا القرار “سيكون له بالتأكيد عواقب سلبية كبيرة على سمعة أوكرانيا دوليا كبلد أوروبي حديث وديمقراطي. وتابعت “نشعر بالإحباط وبالغضب لاستغلال مسابقة هذا العام كوسيلة للمواجهة المستمرة بين اتحاد روسيا وأوكرانيا. ورفضت قناة روسيا الأولى اقتراحا ليوروفيجن يقضي بمشاركة سامويلوفا في المسابقة عبر الأقمار الصناعية، وقالت القناة الروسية:  نجد الاقتراح غريبا وهو مرفوض لأنه يتناقض تماما مع جوهر المسابقة.وتدهورت العلاقات بين موسكو وكييف منذ ضم روسيا لشبه جزيرة القرم في 2014 ولتورطها في النزاع الدائر بين الجيش الأوكراني والمتمردين الموالين لروسيا في شرق البلاد.

وتستضيف كييف مسابقة يوروفيجن في 13 ماي.

 

Print Friendly